Kameratori – 10 vuotta

Kameratori – 10 vuotta

 • Kameratori OY perustetaan

  Myytyään kameroita jo vuosia olohuoneestaan käsin, Juho Leppänen lyö hynttyyt yhteen kaverinsa Jussi Lehmuksen kanssa. Kaksikko päättää perustaa Suomeen kamerayrityksen nimeltään Kameratori OY.

  2010

 • Ensimmäinen kivijalkaliike aukeaa

  Kameratori aukaisee ensimmäisen, 60m²:n liiketilansa Tampereen linja-autoaseman viereen.

 • eBay-listaaminen kameroille alkaa

  eBay-käyttäjä Kameratoridotfi aloittaa kameroiden listaamisen ja myymisen.


 • Ensimmäinen työntekijä

  Kameratori palkkaa ensimmäisen työntekijänsä, Antti Heikkisen. Hänestä tulee myöhemmin yrityksen nykyinen tuotantopäällikkö.

  2011

 • Muutto uusiin liiketiloihin

  Kameratori muuttaa uusiin 250m²:n tiloihin, joissa aikaisemmin toimi autopesula.

  2012

 • Uusia vahvistuksia

  Kolme uutta työntekijää liittyy Kameratorin tiimiin. Kaikki heistä ovat edelleen talossa.


 • eBayn ensimmäinen suomalainen "Power Seller"

  Saatuaan asiakkailtaan 1 000 arvostelua eBayssa Kameratorista tulee ensimmäinen suomalainen "eBay Power seller".

  2013

 • Uusi kamerateknikko

  Kameratori palkkaa yritykseensä ensimmäisen kamerateknikon.


 • Kameratori.fi

  Kameratori luo oman helppokäyttöisen verkkokauppansa eBayn rinnalle. Myös toiset suomalaiset kameraliikkeet aloittavat tuotteiden listaamisen Kameratori.fi-sivustolle.

  2014

 • Laadunvalvonta tulee ajankohtaiseksi

  Suurin osa liikkeeseen saapuvasta tavarasta on selkeästi korjauksen tarpeessa. Yritys alkaa tarvittaviin toimiin analogisen kamerahuollon tulevaisuuden turvaamiseksi.

  2015

 • Korjausliikkeen hankinta

  Kamera-Apu, 1970-luvulla perustettu helsinkiläinen kameroiden korjausliike yhdistää voimansa Kameratorin kanssa.

  2016

 • Uusia liiketiloja

  Tampereen kivijalkaliike muuttaa pienempiin, mutta paremmalla sijainnilla varustettuihin neliöihin Pyynikintorille. Toinen Kameratorin liiketila avataan Helsinkiin.


 • eBayssa myyminen lopetetaan

  Kameratori päättää lopettaa myymisen eBayssa ja jatkaa myymistä ainoastaan omassa verkkokaupassaan.

  2017

 • 30 000 myytyä tuotetta


 • Muutto isompiin tiloihin

  Kameratorin päätoimisto muuttaa Pyynikintorilta kolmikerroksiseen, 400 m²:n rakennukseen Tampereen keskustaan.

  2018

 • Suunta ulkomaille

  Kilpaillakseen myös kansainvälisillä markkinoilla, Kameratori ottaa käyttöön rinnakkaisen nimen "Kamerastore".
 • Euroopankiertue

  Kameratori lähtee reissun päälle verkostoitumaan ympäri Eurooppaa sekä myymään ja ostamaan tavaraa.

  2019

 • Kansainvälistä kasvua

  Kameratori palkkaa ensimmäiset kansainväliset työntekijänsä, harjoittelijansa ja freelancerinsa.


 • Yhteistyöhön Olympuksen kanssa

  Kameratori aloittaa tuotteiden myynti- ja vaihtokauppakumppanuuden Olympuksen kanssa 5 eri maassa.

  2020

 • 80 000 myytyä tuotetta


 • Uusia muuttotuulia

  Kameratori tekee muuton Tampereen keskustan sisällä uusiin, suurempiin 517m²:n tiloihin, joista on helpompi palvella asiakkaita euroopanlaajuisesti.

  2021

Ennen Kameratoria

Lukioaikana Juho Leppänen huomasi tekevänsä paljon kauppaa erilaisilla suomalaisilla kuvausfoorumeilla, kun Suomesta katosi kameraharrastajia palvelevia kivijalkaliikkeitä. Vuonna 2010 Juho muutti tulevan vaimonsa perässä Tampereelle ja oli valinnan paikan edessä.

Vaihtoehtoina oli jatkaa opiskeluja, yrittää elättää itsensä valokuvaajana tai viedä kameroiden osto-myyntiä ammattimaiseksi. Tämän pohdinnan pohjalta syntyi Kameratori 2010.

Kameratorin alkutaival

Juhon käsien täyttyessä pian töistä, hän otti yhteyttä Jussi Lehmukseen, jonka oli tuntenut kolmivuotiaasta asti. Tradenomiopiskelijana Jussi innostui löytämään lisää ostettavaa. Pian Jussista tuli korvaamaton apu yrityksen hallinnon ja sisäänostojen vauhdittajana. Sana käteisellä kameroita ostavasta nuoresta (Juho 21 v ja Jussi 20 v) parivaljakosta kuitenkin levisi niin hyvin itsestään, että vasta vuoden 2020 rankkana keväänä Kameratorin tarvitsi seuraavan kerran mainostaa ostamista.

2011 3. sija yritysideakilpailussa.

Firman pyöriessä vuoden tarvittiin jälleen lisäkäsiä ja vanhat parrat etsivät Antti Heikkisen (17 v), jolla parta ei silloin edes vielä kasvanut, mukaan pitämään tuotteiden kuntoa tarkemmin silmällä. Antin sydäntä lähellä on aina ollut luonto, joten kiertotalouden pioneerinä toimiminen sopi miehen suunnitelmiin. Nykyään kameratorilla tehdään paljon kameroiden elinikää pidentävää huoltoa ja Antti on ollut rakentamassa tätä kestävää prosessia alusta alkaen.

Kiinnostus filmikuvaukseen kasvaa maailmalla

Kolmikko jatkoi Kameratorin taivalta ja rekrytoi keskimäärin yhden uuden työntekijän vuosittain mukaan toimintaan. Vuonna 2016 Juho lähti perustamaan CameraVenturesia. Uuden yrityksen missiona oli selvittää globaalin filmikuvausharrastuksen tilaa ja yhdistää alan tekijöitä yhteisen digialustan taakse.

Tähän kuului vuoden 2017 Save Analog Cameras -kampanja, jossa 7 500 valokuvaajaa maailmalta täytti 15 minuuttia pitkän kyselyn filmivalokuvauksen tilasta alueellaan. Tulokset paljastivat kamerahuoltoja, kameraliikkeitä, filmilabroja ja muita filmiyhteisön käyttämiä palveluita ja listasi ne kartoin ja artikkelein.

Kun kyselyn data oli prosessoitu, se osoitti että filmikuvauksella vaikutti olevan erittäin positiivinen tulevaisuus. Nuori sukupolvi, varsinkin Aasiassa ja Amerikoissa, oli herännyt käyttämään filmikuvausta ilmaisun välineenä. Yksi iso ongelma kuitenkin ilmeni Euroopasta – kukaan ei tuntunut pitävän filmikameroiden huoltoon liittyvää tietotaitoa yllä tuleville sukupolville.

Koko maanosa oli täynnä jo eläkeiässä olevia vanhoja mestareita, mutta heillä ei ollut seuraajia. Lisäksi ilmeni, että vain hyvin pieni osa kaikista valmistetuista filmikameroista oli harrastajien käytössä – valtaosa oli unohdettuna tavallisten tallaajien komeroissa. Tulosten seurauksena CameraVentures lopetettiin ja Camera Rescue -projekti aloitettiin 2017. Suomen 100-vuotisjuhlavuonna aloitettu projekti yhdisti alan toimijoita tavoittelemaan 100 000 unohduksista pelastettua kameraa vuoden 2020 loppuun mennessä. Samalla Tampereelle on kerääntynyt Euroopan suurin varasto filmikameroiden varaosia ja niiden korjaukseen tarvittavaa laitteistoa.

Kameroiden korjaamisesta tulee pakollista

Juhon puuhatessa maailmalla ja Euroopassa Kameratorin muu tiimi jatkoi työn kehittämistä. Joka vuosi Kameratorille tuleva tavara oli kuitenkin aina vain huonommassa kunnossa ja vaikka ala pääosin pyörikin niin kuin tuolileikissä, jossa kellään ei ole oikeata tietoa kameran kunnosta ja jollain kamera sitten räjähti yllättäen käsiin muiden jatkaessa leikkiä, se ei tuntunut oikealta tavalta edetä. Kameroiden ja niiden huoltotaidon pelastamisen hengessä Helsingin Kamera-Avun Hessun ja Jukka Kelotien tuleminen osaksi tiimiä toi melkein 100 vuotta huolto-osaamista taloon. Tuota tietotaitoa pyrittiin viemään tuleville sukupolville.

Pienoisdokkari kameratorin taipaleesta julkaistiin 2017. Klikkaa kuvaa nähdaksesi sen.

Myös muuta osaamista lähettiin kehittämään. Tällä hetkellä talossa on useita tiimejä prosessin eri osille: kameroiden tarkistuksiin ja puhdistukseen, kameroiden tuotekuvauksiin ja asiakaspalveluun, markkinointitiimi, logistiikkatiimi ja tietenkin huoltotiimi.

Tarkastustiimistä on muodostunut erityisen tärkeä, sillä sen suorittamat tarkastukset luovat kaikelle toiminnalle kestävän pohjan. Testauksessa mennään paljon “Hyvin se toimii” ja “Excellent +++++” -tasoa syvemmälle käyttämällä kalibroituja erikoistestilaitteita määritelläksemme kunkin laitteen todellisen kunnon – oli se sitten myyjälle, ostajalle tai huollolle. Ennen tarkastustiimin perustamista huoltotiimi teki myös tarkastustoimintaa, joten nyt he pystyvät keskittymään vain huoltotoiminnan kehittämiseen.

Tähtäin maailmalla

Koska filmikuvausyhteisö on globaali ja Kameratori palveli jo vuonna 2016 yli 50 eri maan asiakkaita, 2018 päätimme lisätä Kameratorin rinnalle Kamerastore.comin palvelemaan kansainvälisiä ystäviämme.

Palaset alkoivat olemaan paikoillaan ja prosessi tehostua. Camera Rescue etsii kameroita, Cameramakers korjaa ne ja Kamerastore etsii niille uusia koteja. Kameratori on joutunut muuttamaan uusiin tiloihin keskimäärin kahden vuoden välein, kun prosessi on muuttunut kivijalkaliikkeestä pikkuhiljaa kohti tuotantolaitosmaisuutta. Viimeisimmät muutot olivat vuosina 2016 ja 2018. Muutto on taas edessä keväällä 2021.

2016-2018 Kameratori majaili Pyynikintorilla vanhassa pankissa.

Myös tiimimme on kansainvälistynyt. Tällä hetkellä palkkalistoilla on kaksi amerikkalaista, yksi venäläinen, yksi belgialainen ja yksi ranskalainen. Lisäksi viimeisten kahden kesän aikana olemme ottaneet kansainvälisiä harjoittelijoita ja kumpanakin kesänä kolmea harjoittelupaikkaa on hakenut yli 400 hakijaa. Edellä mainittujen maiden lisäksi harjoittelijoita on ollut Norjasta, Sveitsistä, Espanjasta, Vietnamista ja Saksasta.

Yhteistyöllä hedelmiä

Kameratori on löytänyt hyviä kumppaneita kotimaasta ja ulkomailta. Olemme aina kokeneet sekä kiertotalouden että filmivalokuvauksen asioina, jotka vain paranevat tietotaitoa jakaessa. Siitä periaatteesta kiinnipitäen olemme kasvaneet antaen paljon tietotaidostamme käytettäväksi myös muille.

Merkittävimmät yhteistyökumppanit maailmalla ovat olleet National Photo Pariisissa ja CATLabs Bostonissa, sekä kotimaassa tietenkin Espoon FotoTapio. Myös sekä isompia ja pienempiä yhteistyökuvioita on ollut ja tulee jatkossa olemaan. Esimerkiksi Olympuksen kanssa voi tehdä vaihtokauppoja Kameratorin avustamana viidessä maassa Euroopassa.

Ja koska isoin yhteistyö tietenkin tehdään kuvausyhteisön kanssa, halusimme juhlistaa kymmentä vuotta 10.12.–20.12. erikoistarjouksilla. Katso kymmenen erikoispakettia meiltä teille täältä.

Katse tulevassa

Vuoden 2021 alussa muutamme jälleen uuteen päämajaan. Tällä kertaa vanhassa puuvillavarastossa kuitenkin pitäisi riittää tilaa kasvuun toivottavasti pidemmäksi aikaa. Vaikka hienot uudet tilat ovatkin oivia innostamaan, on hyvä muistaa (myös meidän!), että tilojen jatkuva muutos on vain heijastus siitä, mitä tapahtuu niiden sisällä. Olemme muuttuneet yksinäisestä eBay-flippaajasta olohuoneessaan yli 20 täysipäiväisen tekijän joukoksi, joka tekee pitkäjänteistä työtä pitääkseen kulttuurillisesti arvokkaan käsityötaidon elossa.

Takanamme oleva vuosikymmen on ollut jännittävä ja mielenkiintoinen oppimismatka, mutta uskomme tulevan vuosikymmenen olevan vielä parempi. Vuoden 2021 ensimmäisinä kuukausina me jaamme lisää tulevaisuudennäkymiä, ilmoitamme vapaista työ- ja harjoittelupaikoista ja kerromme muutamasta ässästä hihassa mitä meillä on koko globaalia filmikuvausyhteisöä varten. Jos haluat kuulla näistä kaikista lisää, kannattaa seurailla näitä kanavia:

YouTube, Instagram, Newsletter, Facebook

Ja vähän vähemmän kaupallista arkipäivän kuvaa näet Camera Rescuen kanavien kautta:

YouTube, Instagram, Newsletter, Facebook

Kiitos kun olet ollut osana Kameratorin tarinaa. Toivottavasti saamme olla tuottamassa sinulle lisää miellyttäviä muistoja tulevien vuosien aikana sekä kuvina että yhteistyönä meidän kanssamme.

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.